piątek, 30 listopada 2012

55. kaszka kuskus prawie w nocy

Widzę plusy wstawania o 5:30:

Kuskus ze słoika z kiwi, śliwką, bananem, musli sante, dżemem malinowym,
masłem orzechowym-włoskim; kawa pełnoziarnista 


czwartek, 29 listopada 2012

54. Polenta


Polenta z rozmrożonymi truskawkami, grejpfrutem sweetie, jabłkiem(na dnie miseczki), 
bakaliami, kawa pełnoziarnista




Liebster blog od umyjszpinak - dziękuję!
1. Skąd pomysł na temat bloga? - jedzenie to dla mnie bardzo istotną sprawą.. 
Od pewnego czasu staram odżywiać się zdrowo ze względu na zrzucenie 20kg, których nie chciałabym znowu. Dzięki blogu mogę kontrolować co jem, a co najważniejsze pamiętać, aby się za bardzo nie rozpędzać.
2. A na tytuł?
- szczerze mówiąc to nie mam pojęcia! Najlepsze jest to, że bloga założyłabym chyba z miesiąc wcześniej, ale nie wiedziałam jak go nazwać.
3. Co robisz żeby poprawić listopadowy nastrój?
- piję na przemian herbatę zieloną i czerwoną, włączam dobry film, słucham ulubionej muzyki, a czasami piszę niemieckie wypracowania.
4. W co nigdy nie uwierzysz?
- rzekłabym ‘w Boga’, ale to infantylne  
5. Czytasz, oglądasz czy słuchasz?
- słucham przede wszystkim.
6. Najładniejszy wyraz?
- piękno i wszystkie jego odmiany (piękny, piękna, pięknie…)
7. I najbrzydszy?
- moim zdaniem nie ma takiego
8. Początki czy zakończenia?
- stanowczo początki.
9. Dzień, który wykreślił(a)byś z tygodnia?
- każdy dzień niesie nie sobą wiele radość lub smutku.
powiedziałabym ‘poniedziałek’, ale kiedy mam wolne to nie ma znaczenia.
10. Twoje miejsce?
- objęcia **
11. Ile razy pomyślałeś/-aś "co za kretyńska zabawa" zanim się przełamałeś/-aś i zdecydowałeś/-aś wziąć udział ;) ?
- za dużo razy!

wtorek, 27 listopada 2012

52. piernik - wegański, śniadaniowy, z orzechami i powidłami

 
 Wegańskie placuszki piernikowe na mleku ryżowym  z orzechami, powidłami śliwkowymi, śliwką, jogurtem naturalnym
 kawa zbożowa


Przepis: /1 porcja, 6 placuszków/
- pół szklanki mąki żytniej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki przyprawy do piernika
- pół szklanki mleka ryżowego
- garść orzechów, powidła śliwkowe
Mąkę, proszek, przyprawę i mleko połączyć tak, aby otrzymać jednolitą masę, wmieszać orzechy.
Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni teflonowej, na bardzo małym ogniu.

Placuszki przełożyć powidłami i ewentualnie innymi dodatkami.

Wersja śniadaniowa piernika. Zróbcie, spróbujcie, delektujcie się.

poniedziałek, 26 listopada 2012

51. o jak ja kocham to miejsce

ale się stęskniłam, poważnie


owsianka na mleku ryżowym  z bananem, masłem orzechowym, jabłkiem, jogurtem naturalnym, dżemem porzeczkowym; kawa pełnoziarnista

Happysad - nie ma słów na opisanie tego jak było, klimat koncertu standardowo nieziemski, uwielbiam tańczyć pogo, uwielbiam mieć problemy z gardłem, ale o tym jaka wyszłam spocona nie ma sensu pisać.





Liebster Blogu od Katarzyny.

1. Czy lubisz długo spać czy jesteś rannym ptaszkiem? - wstaję wcześnie, bo muszę, ale kiedy mogę śpię do oporu!:)
2. Czy jesz śniadanie w domu? - tylko i wyłącznie w domu.
3. Kto sprząta w kuchni po większym gotowaniu? - zazwyczaj sprzątam wspólnie z siostrą
4. Czy zdarza Ci się jeść jedzenie trashowe? - pewnie
5. Ulubiony deser. - słodki !
6. Romans czy kryminał? - stanowczo romans
7. Czy bajki na dobranoc z dzieciństwa miały wpływ na to co teraz robisz? - raczej nie
8. Czy bierzesz tabletkę od bólu głowy czy masz inne metody? - tabletki ostatecznie, staram się nimi nie faszerować, moją metodą jest po prostu wyciszenie, dobra herbata - generalnie spokój
9. Co trzymasz na parapecie? - mam pokój na poddaszu i nie posiadam parapetu, a szkoda
10. Jaki chleb? - nie często go jem, ale jak już to tylko i wyłącznie razowy z ziarnami z ulubionej piekarni
11. Marmolada czy powidła:)))? - w domu nie robi się marmolad, więc wybieram powidła.
     nie kupuję tego typu produktów ze sklepów, tylko i wyłącznie domowe

piątek, 23 listopada 2012

50. przecież to nie poranek, a noc, ale ulubione kuskus

opuszczam Was do niedzielki, no bo weekend, no bo HAPPYSAD, no bo zostałam zmuszona na Zmierzch, ale ja nie lubię, 'nie jara mnie'...

kuskus ze słoika z granatem, śliwką, kiwi, bananem, masłem orzechowym, dżemem truskawkowym, kawa bez mleka

Do słoiczka wsypujemy 1/3 szklanki kaszy kuskus, dodajemy otręby pszenne i płatki owsiane lub żytnie, aby łącznie było pół szklanki, do słoika dodajemy wybrane owoce, nasiona, masło orzechowe i zalewamy szklanką wrzątku, wstawiamy do lodówki na noc, rano przekładamy do miseczki, dodajemy owoce i ewentualnie jogurt naturalny.

czwartek, 22 listopada 2012

49. biszkoptowy, egzotyczny, idealny


Żytni omlet biszkoptowy z jogurtem naturalnym, granatem i kaki;
kawa zbożowa

trochę mnie.
Liebster Blog  od Kasi:
 1. Jaka jest Twoja ulubiona przyprawa? - Cynamon! Niezastąpiony! Pasuje mi do wszystkiego co słodkie, a najczęściej ‘’odkopuję’’ go w okresie jesienno zimowym.
2. Jaka jest Twoja ulubiona zupa? - Uwielbiam zupy! Nie dość, że są smaczne to jakie zdrowe! A na myśl przyszły mi od razu zupa krem z brokułu,
pomidorowa i jarzynowa.
3. Czy jest jakiś owoc lub warzywo którego nie lubisz? - Owoc grejpfrut, warzywo seler.
4. Jakie jest Twoje ulubione śniadanie? - Zazwyczaj śniadania, które robię są ‘ulubionymi’. To zależy przede wszystkim od mojego nastroju, jednego dnia powiem, że to owsianka, a drugiego, że placuszki lub omlet. Ale ulubione to przede wszystkim słodkie!
5. Jaka jest Twoja ulubiona książka? - Nie czytam dużo, a jeśli już to książka musi mnie naprawdę zaciekawić.
Polecam każdemu ,,W pogoni za świetlikami” Charlesa Martina.
6. Czy gotując słuchasz muzyki? - Jeżeli jestem sama w domu to tak :-)
7. Czy masz swoją potrawę na "chandrę"? - Czy to potrawą można nazwać nie wiem, ale jogurt naturalny z mnóstwem dodatków tzn. musli, orzechy, dżemy, owoce.
8. Jaką pijasz kawę? - W domu zazwyczaj jest to Jacobs, rozpuszczalna z dodatkiem mleka krowiego, sojowego ewentualnie ryżowego. Jeżeli jestem poza domem tzn. w kawiarni zamawiam zazwyczaj latte.
9. Bez jakiej potrawy nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia? - Bez pierogów, dobrej ryby i makowca.
10. Ile godzin tygodniowo spędzasz na "wertowaniu" internetu? - Ile czasu? Stanowczo za dużo!
11.  Czy cieszysz się z nominacji?:)  - Oczywiście, dziękuję! ;)

1. Kawa czy herbata? - ciężko zdecydować, bo nie wyobrażam sobie dnia bez tego i tego. 
2. Jedzenie czy gotowanie? - stanowczo jedzenie! "żyję, aby jeść" :D
3. Marzenie kulinarne to..... - podróże, w których głównym celem jest próbowanie potraw. 
4. Twój smak dzieciństwa..... - manna z sokiem malinowym i zapiekane jabłka z domowym budyniem 
5. Czy słuchasz muzyki przy pichceniu? - jeżeli jestem w domu sama to tak :) 
6. Ulubiony program kulinarny? - te z Pascalem i od pewnego czasu Master Chef. 
7. Najbardziej egzotyczna przyprawa której użyłaś to.... - ojej, nie mam pojęcia… 
8. Jak długo gotujesz? - ponad rok? Dopiero wtedy mogłam ‘wkroczyć’ do tego królestwa i co najgorsze nie z wyboru, a z musu. 
9. Czy masz ulubione potrawy? - Oczywiście! Makarony z przeróżnymi dodatkami! 
10. Czy powinnam coś zmienić na swoim blogu? - Stanowczo nie! Jest świetny! ;) 
11. Czy korzystać ze starych przepisów rodzinnych? - Czy korzystam? Pewnie! Lubię słuchać porad moich babć.




Dziękuję dziewczyny! A nominowałam już 11 blogów jakiś czas temu, więc już nie będę.

środa, 21 listopada 2012

z granatem i happysad'em

happysad - będę! kocham. wielbię. 3 dni.

Placuszki żytnie smażone z wmieszanym granatem do masy, jogurtem naturalnym;
kawa cykoriowa


Żytnie placki z granatem: /1 porcja/ Inspiracja.
- 2/3 szkl. mąki żytniej razowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szk. mleka ryżowego
- białko
- pół granatu, miód do polania
W miseczce mieszamy mąkę, proszek i sól. W drugiej zaś mleko i białko. Mokre składniki wmieszać do suchych tak, aby powstała jednolita masa. Na końcu dodać nasionka granatu (zostawić trochę na wierzch).  Placuszki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni. Podać z miodem i granatem.

wtorek, 20 listopada 2012

quinoa, jagody goji i ja.


 Komosa ryżowa*(quinoa) na mleku ryżowym i wodzie z kaki, kiwi, jagodami goji, Bran flakes, jogurtem naturalnym; kawa pełnoziarnista


 *Jeśli chodzi o komosę ryżową i jagody goji to naprawdę polecam i mimo, że produkty kosztują naprawdę sporo to czasami dla odmiany możemy sobie pozwolić, tym bardziej, że to samo zdrowie!

poniedziałek, 19 listopada 2012

owsianka na napoju ryżowym

Ta owsianka na starcie dostała miano jednych z lepszych, bez dwóch zdań.
Pomimo rannych przeciwności losu z uśmiechem na twarzy rozpoczęłam dzień


 owsianka na mleku ryżowym Alpro z kaki, bananem, melonem, śliwkową nutellą, kawa pełnoziarnista <3


niedziela, 18 listopada 2012

sobota, 17 listopada 2012

bread in pancake




 
 2 kromki chleba w cieście z bananem, masłem orzechowym, malinami, jogurtem naturalnym;
kawa zbożowa

Przepis: /1 porcja/
- 4 bardzo cieniutkie kromki chleba żytniego (lub 2 normalne)
- 1/3 szk. mąki żytniej razowej
- 1/3 szk. mleka
- białko
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
Wszystko (oprócz chleba oczywiście) mieszamy. Kromki chleba obtaczamy w cieście (nie może być zbyt geste i za rzadka - takie akurat- jak na naleśniki) i smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.

czwartek, 15 listopada 2012

miód jest słodki



 
owsianka z makiem, miodem, gruszką, bananem, orzechami, ulubiony Gerberek, Bran Flakes, kawa pełnoziarnista

NIEFART, tytuł dzisiejszego dnia.
Kawo! Ratuj, zasypiam, denerwuję się...

środa, 14 listopada 2012

owsianka z jajkiem



Owsianka z jajkiem* na mleku sojowym z ananasem, masłem orzechowym, bananem i cynamonem, kawa pełnoziarnista 

Chyba dobrze wiecie jak człowiekowi poprawia się 
humor wracając do domu przed 14.

*Naprawdę polecam! Jest nieziemsko smaczna i zapychająca:)
3/4 szklanki wody zagotowujemy, dodajemy 3/4 szklanki mieszanki płatków owsianych i otrąb pszennych, gotujemy do wchłonięcia wody, dodajemy mleko sojowe i gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości. Zdejmujemy z ognia, dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i ustawiamy na ogień max 30sek.

wtorek, 13 listopada 2012

dwukolorowe cynamonowo jabłkowe placuszki

Placuszki z serka homogenizowanego z dodatkiem kakao;
herbata zielona

To dla nich zamiast o 7:40 wstałam 20min wcześniej,  
opłacało się.
 Przepis: /1 porcja-8 sztuk/
- cynamonowo-jabłkowy serek homogenizowany
- białko
- 2 płaskie łyżki mąki żytniej
- 1,5 łyżki płatków owsianych
- łyżka otrąb pszennych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka kakao
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy prócz kakao. Z gęstej masy formuujemy 4 placuszki na dobrze rozgrzanej  patelni . A do pozostałej masy dodajemy kakao i również smażymy. 

poniedziałek, 12 listopada 2012

żytnie ciasteczka digestive i naleśniki


 Naleśniki otrębowe z dżemem truskawkowym, ananasem i jogurtem naturalnym;
kawa cykoriowa

idę po ciastka.

 

Razowe ciasteczka digestive /około 30 ciasteczek/
- 50 g płatków owsianych górskich
- 180 g mąki żytniej
- 40 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła lub margaryny
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60  ml mleka
- 2-3 łyżki ciepłej wody

Mielimy płatki owsiane (nie muszą być całkowicie zmielone).W misce umieszczamy obie mąki, zmielone płatki, cukier, sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dolewamy mleko, wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na około 5 mm, podsypując mąką. Wykrawamy literatką niewielkie okrągłe ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można ponakłuwać wykałaczką lub widelcem. Pieczemy w 150ºC przez około 15 minut. Studzimy na kratce.Możemy polać rozpuszczoną czekoladą - polecam milką!

niedziela, 11 listopada 2012

Pani Walewska i nieudany placek owsiany


 Omlet owsiany z dżemem bananowym, granatem, orzechami, jogurtem naturalnym;
 herbata zielona
Omlet owsiany /1 porcja/
- 40g płatków owsianych
- łyżka otrębów i miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych i
jogurtu naturalnego
- spora łyżeczka masła orzechowego
-  jajko
- płaska łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- wybrane owoce pokrojone w kostkę (u mnie była to połowa granatu)
Mieszamy razem płatki, otręby, miód, orzechy i masło orzechowe.Dokładnie roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt, mieszankę z płatkami, proszek do pieczenia i owoce. Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy na małym ogniu z obu stron

i ciasto, które kocham ;) 

 
Nie będę pisała tutaj przepisu, bo to bez sensu. Wyżej wrzucam przepis, z którego korzystam.

sobota, 10 listopada 2012

rasta owsianka, TAG


Owsianka na mleku sojowym z malinami, kiwi, ananasem, granatem, orzechami włoskimi, kawa zbożowa


Zostałam pierwszy raz otagowana przez dietetycznie. moja rzeczywistość. i jest mi bardzo miło! 
A więc:


1) Ulubiona słodycz?   
- większość niemieckich! Kiedy widzę na straganach niemieckie słodycze mam ochotę bardzo dyskretnie spakować wszystko do torby:D 
2) Idealne śniadanie?  
-zależy od nastroju, ale od pewnego czasu są to placuszkiz przeróżnymi dodatkami. 
3) Czy była jakaś rzecz (potrawa, warzywo, owoc), której nie znosiłaś w dzieciństwie a teraz się nią zajadasz?

-w dzieciństwie jadłam bardzo monotonie, byłam okropnie mięsożernym dzieckiem, nie jadałam warzyw, jadłam mało nabiału i przez to byłam 'grubaskiem', ale od razu pomyślałam po prostu o mleku - nie wyobrażam sobie dnia bez niego :-) 
4) Czego byś nigdy nie zjadła?
-nigdy nie zjadłabym psa[?] nie wiem czy naprawdę ktoś je jada i nie chcę wiedzieć, nawet myśleć o tym nie chcę! 
5) Najgorsza rzecz jaką jadłaś?
- zupa czernina, spróbowałam łyżeczką nie wiedząc co jem i od razu miałam odrzut... o nie! 
6) Ulubiony film lub serial?
- ulubione seriale „skins” i „przepis na życie” 
7) Najbardziej szalona rzecz jaką zrobiłaś?
- wszystko co szalone jest powiązane z moją słabą głową w piciu alkoholu, ale ogółem za dużo tego.
8) Ulubiony dzień tygodnia?
- piątek :-) 
9) Ulubiona pora roku?
- wiosna! Po chłodnej zimie nagle zaczynamy zauważać te przebiśniegi, zieloną trawkę, kwitnące drzewa i ogółem wszystko budzi się do życia :-) 
10) Jakie masz plany na ten weekend?
- urządzamy z przyjaciółmi małą domówkę. 
11) Jedno z Twoich marzeń?
- mam okropnego chopla na tym punkcie, ale mieć piękną sylwetkę:)

Moje pytania i kogo taguję: 
1. Codziennie jadasz śniadania?

2. Jaki smak przedszkolnych posiłków wspominasz najlepiej?
3. Jaki zestaw dodatków w swoich posiłkach lubisz najbardziej? (np. jabłko + cynamon + orzechy włoskie)
4. Posiłki wolisz przyrządzać samemu czy z pomocą kogoś?
5. Wolisz przebywać w samotności czy w towarzystwie?
6. Jakiego rodzaju muzyki słuchasz najchętniej?
7. Który z filmów oglądanych przez Ciebie ostatnio poleciłabyś?
8. Jaki owoc egzotyczny lubisz najbardziej?
9. Lubisz oglądać programy kulinarne? Jaki/Jakie?
10. Co chciałabyś dostać na gwiazdkę?
11. Czym jest i co daje Ci blogowanie?

Kasztanowa sniadankomania  Betty L. Magda anpapi teenager Dorota Rudzielec Ala Salvador Dali GrowingUp