Delikatne ciasto miodowe. pyszny, własnej roboty budyń waniliowy. tarte jabłka z galaretką wiśniową. ;)
Ciasto:
-500g mąki
- 2 jaja
- 2 jaja
-100g margaryny
-4 łyżki miodu
-2 łyżeczki sody
-300g cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Odczekać, aby wystygło.
.
Budyń
-1 szklanka mleka
-100g cukru
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-150g masła lub margaryny
-opakowanie cukru wanilinowego
Z mleka cukru, cukru waniliowego, obu rodzajów mąki ugotować budyń. W gorącym budyniu rozpuścić margarynę. Zostawić do wystygnięcia.
Jabłka:
-1 kg jabłek
-1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie wiśniowa)
-3 łyżki wody
Jabłka przesmażyć, dodać rozpuszczoną w pół szklanki wody galaretkę. Zaczekać aż masa lekko stężeje.
Wykonanie ciasta:
Biszkopty nasączyć. Na
jedną część ciasta nałożyć budyń, przykryć drugim ciastem.
Nałożyć masę z jabłek i przykryć trzecim plackiem. Wierzch polać polewą, posypać wiórkami.
(Trzymać w lodówce przynajmniej przez noc.)
Idealne! *-*
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda. Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, widać, że dużo pracy włożyłaś w to ciasto!Podziwiam, gratuluję i zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńco prawda ciasta miodowego nie lubię, ale to wygląda tak, że zjadłabym bez chwili namysłu*.*
OdpowiedzUsuńmniam ,ale pokusiłaś tym pysznym ciachem , miodowe *.*
OdpowiedzUsuńMiodowa pychota ;)
OdpowiedzUsuńHej, czytałaś mojego maila odnośnie paczki z książką? Ponoć listonosz zostawił 2 razy awizo i mają ją na dniach odesłać do mnie...w poniedziałek najpóźniej zgłoś się na pocztę tam muszą ją mieć...
OdpowiedzUsuńGenialne..!! Daj mi kawałek..;D
OdpowiedzUsuńrzeczywiście nastrojowe ciasto myślę że poprawi każdy nastrój ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Super, że ma smykałkę do ciast! Mi niestety tego brakuje. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Ta pora roku straszna dla zdjęć, to prawda..
OdpowiedzUsuńTwoja udoskonalona wersja bardzo mi sie podoba:) Ja mam wersje "podstawową",ktora zapomniana czeka na odswieżenie.To ciasto jest naprawde pyszne!!!
OdpowiedzUsuń