niedziela, 4 listopada 2012

Omlet Kaiserschmarren i niedziela, którą lubię


Omlet Kaiserschmarrn z masłem orzechowym, masłem z orzechów włoskich, dżemem bananowowo- jabłkowym, w miseczce kiwi z jogurtem naturalnym i kawa zbożowa Caro

Przepis: /1 porcja/
- 1/4 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- średniej wielkości jabłko
- rodzynki- dla tych, którzy lubią
- łyżeczka masła, jeżeli nie mamy patelni beztłuszczowej
Rodzynki sparzyć, jabłko pokroić w drobną kostkę. Białko oddzielić od żółtek i ubić z cukrem.W osobnej miseczce zmiksować zółtko, mleko i mąkę. Do masy z żółtkiem bardzo delikatnie wmieszać ubite białko, dodać jabłko i ewentualnie rodzynki.Całą masę wyłożyć na patelnię. Gdy spód się zetnie delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę i po tej czynności szpatułką pokroić omlet na mniejsze (średnio zgrabne) kawałki.

15 komentarzy:

  1. Chciałabym się obudzić w takim nastroju w niedzielę rano. Jednak fakt, że w poniedzialek czeka szkoła jest silniejszy i powoduje, że wszystko dokoła staje się szare i nijakie. Ale śniadanie jak najabrdziej pyszne! Aż zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma co zazdrościć, tylko wstać 15 minut wcześniej i później zachwycać się śniadaniem przez następną 1h! :-)

      Usuń
  2. Miło. Fajnie zmasakrowany omlet :P Ale wczoraj smacznie jadłaś, bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takimi dadatkami musiał być pyszny :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny omlet - chyba mój ulubiony, a przynajmniej jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  5. po takim śniadaniu to chyba nic człowieka nie może zmartwic<3 na widok tego omleta zapragnęłam go bardzo mocno i muszę go zrobic na dniach^^

    OdpowiedzUsuń
  6. taki omlet na niedzielny poranek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedyś nie lubiłam niedziel, ale przecież mogą być cudowne ;) szczególnie po takim śniadaniu !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspomniałaś o patelni beztłuszczowej - prawda jest taka, że nawet na super teflonowych patelniach trzeba smażyć z minimalną ilością tłuszczu bo inaczej teflon się po prostu niszczy. Ale może nie koniecznie z masłem, tylko lepiej z olejem rzepakowym, który po pierwsze się nie przypala tak szybko, po drugie jest zdrowszy, po trzecie łatwiej go dozować niż masło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. omlecik wygląda przepysznie ! fajnie ,że dodałaś przepis ,na pewno skorzystam ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jego wysokość omlet cesarski- Pyszności! ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam omlety na śniadanie. Najbardziej te z serem i papryką:)

    OdpowiedzUsuń