Mocno kakakowy pudding jęczmienny z jabłkiem, płatkami migdałów i miodem
Tak, bije na głowę puddingi z kaszy manny czy kukurydzianej. I wcale nie skłamię, pisząc że to najlepszy, najbardziej sycący pudding jaki w historii blogowania jadłam (; Jaram się nim tak bardzo, że z wielką chęcią zrobiłabym taki i jutro, choć może w innej konfiguracji? Dzięki wskazówkom od Kerali stworzyłam swoją wersję puddingu, choć bardzo zbliżoną. I tym samym utwierdziłam się w przekonaniu, że zainwestowanie w lepsze, naturalne kakao to dobre posunięcie.
Przepis: /1 porcja/
- 4 pełne łyżki płatków jęczmiennych, łyżka otrąb pszennych, łyżeczka zarodków pszennych, pokrojone w kostkę jabłko, szklanka wody
- łyżka czekoladowego proszku budyniowego wymieszanego w połowie szklanki mleka, kopiata łyżeczka naturalnego kakao
W garnuszku zagotowałam wodę, wsypałam płatki, otręby, zarodki i jabłko. Gotowałam do wchłonięcia wody (można jeszcze podlać odrobiną wody). Dolałam mleko z budyniem, dosypałam kakao i poczekałam, aż pudding zgęstnieje. Przełożyłam go do miseczki i poczekałam, aż wystygnie. Włożyłam na noc do lodówki, a rano oblałam płynnym miodem i posypałam płatkami migdałów.
Naturalne kakao najlepsze, no pewnie <3 A taki pudding muszę zrobić skoro tak zachwalasz :-)
OdpowiedzUsuńI tak bez przepisu? No co Ty! Przepis, przepis! <3 <3
OdpowiedzUsuńja też poproszę :) chętnie się zachwycę tak pysznym śniadaniem :D
UsuńAle super wersja :) I bez budyniu czy z? Bo jestem ciekawa czy bez też się udaje uzyskać taką konsystencję :))
OdpowiedzUsuńTo ja się jaram razem z Tobą, bo wygląda niesamowicie kusząco!
OdpowiedzUsuńA ja bez śniadania czytam Twój post i właśnie zaczęło mi burczeć w brzuchu!
OdpowiedzUsuńprzepis poproszę :D
OdpowiedzUsuńNajbardziej 'na zimno', chociaż nie w formie puddingu smakuje mi kasza kukurydziana, jęczmiennej jeszcze nie testowałam!
OdpowiedzUsuńPolecam również zaopatrzyć się w surowe ziarna kakaowca. ;))
Patrzę i wierzę, że najlepszy :)
OdpowiedzUsuńczekoladowo u ciebie ostatnio :) a z racji, ze ja kocham czekoladę, uważaj, bo kiedyś ci ukradnę śniadanie :)
OdpowiedzUsuńo żesz.. ale cudo!
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj dodałam pudding, ale twój to nieeebiosa! Takie coś i na ciepło bym wszamała.. :D
takie nocne są zdecydowanie najlepsze :) genialne dodatki! no może poza czekoladowym budyniem, bo go nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się w miarę prosty, ale chyba nie zdążyłabym go rano przygotować... :)
OdpowiedzUsuńpowiedz proszę, że nie napisałaś tego poważnie? (;
Usuńhahaha :D
UsuńKoniecznie muszę spróbować :) Puddingi uwielbiam, a ten brzmi i wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńostatnio zajadam się płatkami jęczmiennymi (wczoraj nawet robiłam z nich kotleciki^^), więc taaaak, taki pudding na pewno trafi w moje smaki<3
OdpowiedzUsuńNaturalne kakao bije wszystkie inne. Pudding wygląda niesamowicie kusząco:)
OdpowiedzUsuńbłaaagaaam wywalonym jęzorem o przepis w notce, bo ostatnio też się chciałam tobą zainspirować (suflet bodajże jakiś), a nie było przepisu :<
OdpowiedzUsuńskoro tak zachwalasz to chyba na prawde pyszny pudding ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie ten pudding jest dla mnie, bo tymi z manny rzadko się najadam :D
OdpowiedzUsuńJa też, ja też ! Nie wiem czemu te z manny są takie mało syte ;d
UsuńZaopatrzę się w jęczmienne i robię :D
Obowiązkowo do przetestowania. :)
OdpowiedzUsuńkuuuurczę, nie mam jęczmiennych no ale może poradzę sobie jakoś inaczej :)
OdpowiedzUsuńTo samo pomyślałam : chętnie bym zrobiła, tylko składników brak! :(
Usuńmm musiał być pyszny! uwielbiam płatki jęczmienne!<3
OdpowiedzUsuńha! z miodem - dlatego taki dobry ;D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zrobiłam! Genialny!
OdpowiedzUsuń57 year-old Software Test Engineer III Arlyne Klejin, hailing from Cowansville enjoys watching movies like "Outlaw Josey Wales, The" and Reading. Took a trip to The Sundarbans and drives a Navigator. zawartosc strony
OdpowiedzUsuń