Owsiany chlebek z sodą
Przepis:
- 2 kubki płatków owsianych
- 2 i 1/4 kubka mąki
- 2 i 1/4 kubka mąki
- 1 i 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 1 i 3/4 kubka maślanki
- coś do posypania na wierzch (słonecznik, kminek..)
Piekarnik nagrzewam do 180st, kratkę umieszczam na środkowym poziomie piekarnika. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.
W robocie kuchennym rozdrabniam płatki owsiane na drobny pył, przesiewam je razem z mąką, sodą i solą na stolnicę. Robię wgłębienie, wlewam maślankę i wyrabiam ciasto. Powinniśmy otrzymuję zwarte, niepopękane ciasto, które umieszczamy w keksówce tak, by ją wypełniło. Ciasto posypuję ziarnami i pieczemy przez ok. 40 minut.
*Najlepiej co jakiś czas sprawdzać jak prezentuje się ciasto, sprawdzić patyczkiem czy nie jest w środku surowe- po prostu dopasować do swojego piekarnika, bo każde jest inne.
*Najlepiej co jakiś czas sprawdzać jak prezentuje się ciasto, sprawdzić patyczkiem czy nie jest w środku surowe- po prostu dopasować do swojego piekarnika, bo każde jest inne.
smaczny i zdrowy ,najlepszy na świecie domowy ;)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale !
OdpowiedzUsuńMam 2 pytania:
1) jaki masz rozmiar foremki ?
2) płatki owsiane całe ? nie trzeba ich mielić ?
Z góry dziękuję za odp :)
dziękuję :) jeśli chodzi o twoje pytania to:
Usuń1) keksówka ma wymiary 25x7
2) w przepisie napisałam, że trzeba płatki zmielić. Ja zrobiłam to w malakserze, chwila i mamy pyłek z płatków:) pozdrawiam
zrobiłam. Chleb jest bardzo łatwy w przygotowaniu ale mimo iż robiłam 40 minut dłużej chleb od spodu wydawał się nie całkiem suchy a poza tym ma dość wyczuwalny smak mąki. Może przydałoby się trochę cukru? Mam obawy czy nie rozboli mnie brzuch. Ty też czułaś ten dziwny smak? jadasz go częściej czy zrobiałaś tylko raz? pozdrawiam
OdpowiedzUsuń