niedziela, 16 września 2012

Razowe biscotti, a może canucci?

Maką żytnia, mąka pełnoziarnista... 
Do tego niezastąpione orzechy włoskie i miód... 

 

Przepis:
(od atelierpatisserie.blogspot.com)
Składniki:
-1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej
-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do formowania
-3 czubate łyżki miodu
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
-1/4 łyżeczki soli
-garść ulubionych orzechów, lekko posiekanych i uprażonych
-skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150°C. Jajka zmiksować z oliwą i miodem. Stopniowo wsypywać mąkę razową oraz 2 łyżki mąki pszennej i dalej miksować. Na koniec dodać proszek do pieczenia i sól. Do ciasta wmieszać łyżką orzechy oraz skórkę pomarańczową. Podzielić ciasto na dwie części.
Na papier do pieczenia posypany mąką pszenną wyłożyć pierwszą część ciasta, obtoczyć w mące i uformować bochenek o wymiarach ok. 10x20 cm. Powtórzyć z drugą częścią ciasta. Zsypać nadmiar mąki i wstawić do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wystawić i pokroić każdy bochenek na plastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć ponownie na papierze do pieczenia (tym razem nie podsypując mąką) i wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wystawić, przełożyć ciasteczka na drugą stronę i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika.
Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Można przechowywać kilka dni.

2 komentarze: