poniedziałek, 18 marca 2013

151. ryż zapiekany z ricottą i truskawkami


Ryż jaśminowy zapiekany z ricottą, truskawkami, miodem, gałką muszkatołową i cynamonem;
mocna kawa rozpuszczalna


Gdzieś tam w czeluściach szafki wypatrzyłam ryż jaśminowy. Nie wiem jak on się tam znalazł, ale idealnie wpasował się do tej dzisiejszej zapiekanki. I znowu totalna improwizacja, która przyznam okazała się również smaczna.

Dlaczego po niedzieli zawsze jest poniedziałek?

32 komentarze:

  1. Och, ricotta woła do mnie z lodówki. Pretensjonalnie.
    Teraz znowu się zaczyna - wieczne "byle do piątku".

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pieczone śniadania, więc i na pewno Twoje bym zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne naczynko i pyszna zawartość ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo po czwartku zawsze jest piątek;) Byle do piątku, niech ten tydzień szybko ucieka!
    Po takim pysznym śniadanku poniedziałek na pewno będzie milszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym sobie takie śniadanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki i ricotta, co za zgrany i pyszny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  7. marzę już o truskawkach z ogrodu:) pysznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poniedziałek to jest bardzo pozytywny dzień tygodnia, naprawdę! Trzeba tylko się wczuć^^ O wiele lepszy niż na przykład czwartek, takie nie wiadomo co przed piątkiem, a poniedziałek jest z przytupem!:D

    Ryż z truskawkami... letnie śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Uwielbiam takie zapiekanki z ryżem, tyle że zamiast braku truskawek dodaję jabłka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm naprawdę zaszalałaś! Poniedziałkowy poranek już nie jest wcale straszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jaśminowy? Nie miałam okazji, ale taką potrawkę wszamałabym bez mrugnięcia okiem, cudo;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O ludzieee, jakie to jest przepiękne! Kocham ryż z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale cudo, ja nie mogę też chcę :D
    Tylko czekać na czerwiec i pyszne truskawy!

    OdpowiedzUsuń
  14. przepyszne! i drugie zdjęcie jest czarujące :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie totalne improwizacje okazują się najczęściej być tymi najpyszniejszymi śniadaniami, wiem coś o tym :)
    Cudne zdjęcia, i ta zapiekanka wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. ja tam i tak wolę poniedziałki, a nie niedziele:D
    mmm, jakie to musiało byc dobre<3 uwielbiam ryż jaśminowy, a w towarzystwie truskawek, ricotty i jeszcze w zapiekanej wersji to musiał byc genialny!

    OdpowiedzUsuń
  17. ryż zapiekany z truskawami - brzmi cudnie ! pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Truskawki! Ale mi narobiłaś ochoty :> przepyszne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ryż.. truskawki.. mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. U Ciebie jak zawsze smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. aaale wakacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. jaka jest właściwie różnica między camembert a brie, bo mi się różnią tylko kształtem?

    a zdjęcie i śniadanie cudo : )

    OdpowiedzUsuń
  23. Kochana moja pierwsza zasada - eksperymentuj, próbuj i daj znać koniecznie jak wyszła w keksówce z tych proporcji, może przyda się innym ta informacja!
    Ciasto naprawdę bardzo wyrasta i ja bym nie zwiększała ilości składników ponieważ może Ci się wtedy wylać z formy.

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam zapach gotującego się jaśminowego

    OdpowiedzUsuń
  25. Nieważne skąd. Ważne że się znalazło coś w szfce i jest radocha,że masz co na śniadanie zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze kojarzysz. Zdecydowanie nie lubie robić zakupów-nie mam na nie czasu i siły. A zakupy robione w weekend sprawiają,że mimo ich wielkości wiatr chula po lodówce w okolicy środowoczwartkowej. A powroty o 19-20-21 w tygodniu nie nastrajają by lecieć do marketu jeszcze...

      Na kolacje i obiadokolacje można się mrożonkami ratować Za to alkohol zawsze u Nas jest..A ze śniadaniem kłopot bo mleko musi starczyć do dużej ilości kaw wieczornonocnych...Kombinatoryka stosowana szczęściem mam dobre kanapki na wydziale:D

      Usuń
  26. och coś czuję, że chyba bym mogła to polubić :D

    OdpowiedzUsuń
  27. mistrzostwo świata w zestawieniu smaków! :)

    OdpowiedzUsuń