niedziela, 30 września 2012

Placuszki żytnie

Dzisiaj po sycącym obiedzie znowu byłam głodna, więc zrobiłam pyszne placuszki :)Najbardziej w tych plackach nie urzekł mnie smak (chociaż przyznam są smaczne) to jednak chodzi mi o ich kształt :-) Jakiś czas temu byłam w jakiś markecie i zupełnie niechcący napatoczyłam się na "foremki do smażenia silikonowe". Od razu wzięłam! Mam w kształcie kwiatka i dla maluszka w domu w kształcie buźki misia.

  
Przepis: /1 porcja/
-1/2 szklanki mąki żytniej 
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki maślanki
- jajko

+ dodatki
Najpierw rozkłócany jajko, dodajemy mleko, sodę i proszek. Następnie partiami dodajemy mąkę, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na chwilę, a następnie smażymy na patelni wysmarowanej delikatnie tłuszczem z dwóch stron.

 

6 komentarzy:

  1. też mam taką foremkę!:) pyszne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianka to najszybsze śniadanko przecież! :) wystarczy płatki zalać na noc wodą/mlekiem a rano tylko zagotować! 10 min i jest! :)
    dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo śliczne te placuszki i pewnie równie smaczne ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Można zastąpić jajko namoczonymi płatkami owsianymi? Czy wtedy się rozwalą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jajko można zupełnie pominąć, a w zamian dać więcej maślanki

      Usuń