piątek, 2 listopada 2012

ciasto nastrojowe, Inwalida


Delikatne ciasto miodowe. pyszny, własnej roboty budyń waniliowy. tarte jabłka z galaretką wiśniową. ;)


Ciasto: 
-500g mąki
- 2 jaja 
-100g margaryny 
-4 łyżki miodu 
-2 łyżeczki sody 
-300g cukru pudru 
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Odczekać, aby wystygło.
.
Budyń 
-1 szklanka mleka 
-100g cukru 
-1 łyżka mąki pszennej 
-1 łyżka mąki ziemniaczanej 
-150g masła lub margaryny 
-opakowanie cukru wanilinowego
Z mleka cukru, cukru waniliowego, obu rodzajów mąki ugotować budyń. W gorącym budyniu rozpuścić margarynę. Zostawić do wystygnięcia.

Jabłka: 
-1 kg jabłek 
-1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie wiśniowa
-3 łyżki wody
Jabłka przesmażyć, dodać rozpuszczoną w pół szklanki wody galaretkę. Zaczekać aż masa lekko stężeje. 

Wykonanie ciasta: 
Biszkopty nasączyć. Na jedną część ciasta nałożyć budyń, przykryć drugim ciastem. Nałożyć masę z jabłek i przykryć trzecim plackiem. Wierzch polać polewą, posypać wiórkami. 
(Trzymać w lodówce przynajmniej przez noc.)

12 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda. Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, widać, że dużo pracy włożyłaś w to ciasto!Podziwiam, gratuluję i zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co prawda ciasta miodowego nie lubię, ale to wygląda tak, że zjadłabym bez chwili namysłu*.*

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam ,ale pokusiłaś tym pysznym ciachem , miodowe *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, czytałaś mojego maila odnośnie paczki z książką? Ponoć listonosz zostawił 2 razy awizo i mają ją na dniach odesłać do mnie...w poniedziałek najpóźniej zgłoś się na pocztę tam muszą ją mieć...

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście nastrojowe ciasto myślę że poprawi każdy nastrój ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miły komentarz. Super, że ma smykałkę do ciast! Mi niestety tego brakuje. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto! Ta pora roku straszna dla zdjęć, to prawda..

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja udoskonalona wersja bardzo mi sie podoba:) Ja mam wersje "podstawową",ktora zapomniana czeka na odswieżenie.To ciasto jest naprawde pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń