środa, 2 stycznia 2013

85. welcome to 2013.






















 Jaglanka* z jabłkiem w cynamonie, suszoną żurawiną , orzechami (laskowymi, włoskimi)

 *Pamiętam jak  bałam się gotować kaszę jaglaną. Ostatecznie postanowiłam ją zrobić i od razu skradła moje serducho konsystencją i tym, że jest tak dobrze syta. Za najlepszą uważam tą na mleku i wodzie.
Jak robię? Pół szklanki kaszy płuczę pod bieżącą wodą (1-2 minuty), wrzucam do garnuszka, dodaję szklankę wody i pół szklanki mleka. Nastawiam na bardzo mały ogień, przykrywam (choć zostawiam lekki otwór) i odliczam 20 minut. Nie mieszam podczas gotowania - podobno nie powinno się. Za gotową mam tą, która wsiąknęła wszystkie płyny i pojawiły się ,,dziurki" na kaszy.

26 komentarzy:

  1. u mnie dziś też kasza jaglana;) choć... przyznam, że nie szaleję za nią;p

    a do akcji także dołącze;) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uważam pomysł ze słoiczkiem za wspaniały.

    Jaglankę robię bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jaglankę <3 najczęściej jem z dodatkiem jabłka i jogurtu naturalnego. Polecam też posypać kawałkami czekolady, które cudnie się na niej rozpuszczają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pyszna, rozgrzewająca miseczka wspaniałych składników :)
    To super że się udało :)
    Tak, ta akcja jest super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie wytrwamy! :D A jakby inaczej :D
    Jaka pyszna musiała być ta kasza! A wiesz, mam taką samą miseczkę! Trzy nawet takie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasza jaglana jest pyszna, a tutaj Twoje dodatki powalają ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę, że tak Ci się spodobał ten pomysł :) Dotrwamy wszystkie, ja w to wierzę! :)
    Śniadanie - pierwsza klasa. Już dawno nie jadłam jaglanki, a na pewno nie w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale uroczo podana i smakowita jaglanka :)
    Fajnie, że Sylwester się udał ;))

    Kochana, pamiętam o ciasteczkach, pamiętam jak siedzę w domu przed komputerem ;) a jak widzę się z teściową to zapominam. Postaram się w tym tyg. przesłać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaglanka, nie jadłam tyle czasu... Czas nadrobić :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  10. nie robiłam jaglanki z mlekiem, zawsze tylko na wodzie.. jakoś wydaje mi się, że mleko tam nie pasuje (?)
    a co do akcji to ciekawe właśnie kto da radę spisać 365 karteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dobrze dobrane smaki :>

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne śniadanko. :>
    jaglanka... kolejna na liście "do zrobienia". :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłko, żurawina, cynamon i musi byc pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Naprawdę nie powinno sie mieszać ? :o
    Uwielbiam jaglankę i żałuje, ze nie wzięłam jej ze sobą na święta. Twoja musiała byc przepyszna *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno między ziarenkami kaszy utworzą się kanaliki regulujące temperaturę na dnie garnuszka. Dzięki ,,niemieszaniu" kasza nie przywiera do dna i nie przypala się.
      Tak wyczytałam na stronie, która pokierowała mnie jak ją gotować :)

      Usuń
  15. Wiesz, zgadzam się z tym "Bo po co więcej pisać? Zostańmy trochę tajemniczy i anonimowi." szczególnie jeśli chodzi o wspomnienia z nocy sylwestrowych :)
    Najpierw weszłam do Ciebie na blog iiii zobaczyłam ten pomysł ze słoiczkiem, dobrze że o tym napisałaś, genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  16. to wyzwanie to właśnie również sprawdzian systematyczności. ja się z lekka o swoją obawiam, ale też przynajmniej spróbuję! (;

    OdpowiedzUsuń
  17. robię to samo z kaszą - dokładnie tak samo :) I to się faktycznie zawsze sprawdza :) Super widzę po sylwestrze! Lecz się... :P

    OdpowiedzUsuń
  18. W mojej kuchni kasza jaglana też jest od niedawna, ale zdecydowanie wyparła wszystkie inne. Uwielbiam ją !

    OdpowiedzUsuń
  19. Współczuje Suchara w buzi! Mam nadzieję,że już przeszło!
    Ojjj tak! Co było na melanżu niech na melanżu zostanie. Amen!

    OdpowiedzUsuń
  20. ja bardzo lubię jaglankę na mleczku ale juz dawno jej nie jadłam ... twoja wersja jest przepyszna ;*

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo lubię kaszę jaglaną ale nigdy nie jadłam jej na słodko, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A nie przypala Ci się jeżeli nie mieszasz.? ;> Ale pysznie to wygląda. :>

    OdpowiedzUsuń
  23. jeśli miałaś takiego Sylwestra-to na pewno był udany! ;)
    dokładnie, liczą się wspomnienia.

    kasza-pyszności!

    OdpowiedzUsuń