czwartek, 2 maja 2013

186. Zrobiłam mleko migdałowe

Moje pierwsze tego typu mleko i na pewno nie ostatnie. Zakochałam się w nim bezgranicznie :)
Teraz tylko muszę znaleźć dobre zastosowanie dla orzechowej papki.

Uprażona kasza jaglana na mleku migdałowym z sosem malinowym i prażonymi migdałami

38 komentarzy:

  1. to śniadanie jest g e n i a l n e <3 sto punktów za jaglankę i sto tysięcy za mleko migdałowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłaś mleko migdałowe i mnie nie zaprosiłaś na szklankę tego cuda? :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wstydź się! i lepiej ślij już zaproszenia ;)

      Usuń
  3. Podziel się przepisem! :D Póki co porywam jaglankę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabyś podać proporcje swoich owsianek i kasz? Albo dodatkowo opis jak je przygotowujesz? Zawsze są idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę jaglaną przygotowuję zawsze z 1/2 szklanki. Najpierw ziarenka prażę na suchej patelni do czasu, aż zacznie intensywnie pachnieć (ok 4 minut) i wtedy wsypuję ją do garnuszka, w której znajduje się ok 1 1/3 szklanki płynów. Czasami jest to samo mleko lub woda, ale najczęściej daję po połowie. Ogień przekręcam do minimum, przykrywam pokrywą i odmierzam ok. 20 minut (w trakcie gotowania kaszy lepiej jej nie mieszać)

      Owsiankę zaś przygotowuję zazwyczaj z 5 łyżek płatków(owsianych, orkiszowych żytnich) + łyżka zarodków i otrąb. A płynu daję 1 1/2 szklanki plus do gotowania często dodaję owoc (jabłko)

      Usuń
  5. Takie mleko musi być przepyszne. A kasza na nim, o mamo *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechowa papka :-D

    Migdałowe mleko... nie umiem sobie wyobrazić smaku, ale myślę, że jest warte grzechu^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej! Robisz prawdziwą reklamę nie tylko kaszy, ale przede wszystkim mleku. No bo trudno powiedzieć, że po tym wpisie nie chciałoby się go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaglanka na mleku migdałowym? Super pomysł! I ten mus... ach ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. to ja przygarnę tę papkę! ^^ i kaszę może też? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ja sie zbieram do zrobienia tego mleczka;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mogłabyś się podzielić proporcjami z jakich robisz jaglankę? Jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. własne migdałowe mleczko *-* na pewno to pyszne !! ja dziś kupiłam napój migdałowy z Alpro ,ale z pewnością taki domowy wyrób o niebo lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coś fantastycznego :) Po takim śniadaniu od razu człowiek nabiera ochoty do działania :) Musze jutro zrobić jaglankę z bananem i masłem orzechowym to może mi się zachce pisać pracę magisterską :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż wstyd się przyznać, że wciąż nie spróbowałam jaglanki na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  15. to zdecydowanie do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda naprawdę bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. oj tak.taką kaszę napewno zjem - super uprażenie, aromat migdałow... <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Cud, miód i orzeszki! :D
    Bardzo mi się podoba to śniadanko, migdałowe mleko <3

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam kiedyś, ale nie smakowało mi chyba aż tak, żeby do niego jeszcze wrócić. (;

    OdpowiedzUsuń
  20. ojojoj jakie ja tu pyszności dzisiaj widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ja planuje swoje mleko orzechowe od dawien dawna i jeszcze nie zrobiłam, ale jestem pewna, że także się w nim zakocham. kurde, muszę się wziąć za nie! powiedz, łatwo i szybko poszło Ci jego zrobienie po raz pierwszy?

    OdpowiedzUsuń
  22. a skąd masz maliny :>? I czy to jest bardzo tuczące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, po jeden misce +1kg gwarantowany! Musisz od razu iść ćwiczyć minimum 2 godz! Litości...

      Zabieram Ci tą porcję ze zdjęcia i po proszę dokładkę! Pyszności <3

      Usuń
    2. wszystkie pyszności rodzą krągłości :> choć z drugiej strony to chyba zdrowe, więc już mniejsza z tym ile ma kalorii...

      Usuń
  23. Jaglankę na słodko jadłam, ale nigdy uprażoną i jestem bardzo ciekawa czy różni się jakoś diametralnie w smaku?
    A Twoja, z tymi dodatkami to coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. mleko migdałowe brzmi świetnie, a jaglanka wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda pięknie! (czy to takie pyszne maliny z syropu ze słoiczka?)
    No i: jak zrobiłaś mleko migdałowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  26. z papki orzechowej proponuję zrobić 'twarożek' ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. O mniaam, muszę któregoś razu zrobić aż tak gęstą jaglankę, bo mam sentyment do takiej wodnistej ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. Taka gęsta jaglanka jest najlepsza! Teraz mi się marzy mleko migdałowe<3

    OdpowiedzUsuń
  29. Daria, zrobiłam i wyszło pysznie!!!! naprawdę, jestem hiperpozytywnie zaskoczona, bo się trochę bałam tej kaszy, ale niepotrzebnie ;) no i znalazłam mrożone maliny, czego się najbardziej obawiałam ;) słuchaj, jak jestes specjalistką od zdrowego jedzenia, to może się zgłosisz http://mojanowafigura.pl/static/media/uploads/blogerki/index.html ? robią konkurs dla blogerek, a można wygrać wyjazd do SPA!!!!!!!! :) chyba sama założę sobie bloga i może się spotkamy na miejscu hihihihi bo fajna sprawa, będzie trener, stylista, dietetyk i chyba jeszcze ktoś. skuć się! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi czytać takie komentarze i niezmiernie cieszę się, że kasza przypadła Ci do gustu. Specjalistką od zdrowego odżywania nie jestem- choć gdzieś tam z tyłu głowy świta mi pomysł właśnie odnośnie tego zawodu. Niemniej póki co jestem na dobrej drodze, aby w moim jadłospisie królowało tylko to co zdrowe.

      Usuń