czwartek, 11 października 2012

4 minuty i... Czekoladowe ciasto z mikrofali

A co kiedy w szafkach pustka, brak czasu lub nasze lenistwo nie pozwala nam na włączenie piekarnika, a organizm 'domaga się' słodkości? :-)
Odpalamy mikrofalówkę (może i zostanę zbesztana, bo to niezdrowo, ale przyznajmy sobie szczerze- codziennie sięgamy po coś niezdrowego, przetworzonego) i działamy:


CZEKOLADOWE CIASTO Z MIKROFALI


 Przepis
  • jajko
  • 4 łyżki mąki (2 łyżki mąki żytniej razowej, 2 łyżki pszennej pełnoziarnistej 
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mleka 0,5 %
  • 3 niepełne łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao wymieszana z 1 łyżką wody 
  • opcjonalnie dodatki według upodobania (można dać rodzynki, orzechy, nasiona słonecznika, nutellę itp)
 W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na maksymalną moc i pieczemy ok 3-4 minuty.


3 komentarze: