wtorek, 23 października 2012

karajanka owsiana z masłem orzechowym i bananem, szybkie pieczywo chrupkie


Krajanka


1,5 szklanki płatków owsianych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z wanilią
1 duży banan
spora szczypta soli
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki masła orzechowego
2 łyżki miodu



Piekarnik nagrzać do 1700C. Foremkę o wymiarach około 20x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, można wziąć większą blaszkę i po prostu nałożyć masę do określonych wymiarów.


Wymieszać płatki, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Banana zmiksować blenderem (ew. rozgnieść widelcem), wymieszać z mlekiem, wanilią, miodem i masłem orzechowym. Jeśli macie bardzo gęste masło, to polecam podgrzać w mikrofali, żeby się trochę rozpuściło. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Masę przełożyć do przygotowanej foremki i piec około 20 minut.
Wystudzić i pokroić na kawałki.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu krajanki/batoniki, sama robiłam z podobnego przepisu, a potem zajadałam przez kilka dni, aż się znudziły :) Twoja wygląda naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomita krajanka ,masło orzechowe *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. oo, cudowna krajanka, do tego bardzo zdrowa <3
    mozna by w sumie zrobic tak ze 2/3 tej masy wylozyc na blache, na to domowy zdrowy dżem porzeczkowy i na to reszte masy w formie kruszonki, wystawne ciasto by powstało :D
    zapiszę sobie Twój przepis i zrobię niebawem!

    OdpowiedzUsuń