niedziela, 7 października 2012

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i groszkiem

Wczoraj wieczorem zastanawiałam się co mogłabym zrobić na obiad. Na pewno musiało to być coś, czego na co dzień nie jemy, ale też nie za trudnego.
Na pewno głównym składnikiem musiał być makaron.
Z racji, że taki standardowo ugotowany z sosem jest często, postawiłam na zapiekankę, której bardzo bardzo dawno nie jadłam.
I przypomniał mi się jeden cudowny blog, który nawet w nazwie ma to czego szukałam Makaron i Rodzynki :-) i po niedługim czasie znalazłam!
Po kościółku wskoczyłam szybko do marketu i tak o to powstała

Zapiekanka makaronowa



 Przepis:
(oryginalny:zapiekanka makaronowa)

Składniki:
  • 300 g makaronu(ja użyłam Tagliatelle Lubella Gniazda z 5 zbóż)
  • oliwa z oliwek
  • mała cebula
  • ugotowane mięso z szynki wieprzowej
  •  8 pieczarek
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 duży pomidor bez skórki
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka w proszku
  • 150g startego sera żółtego (użyłam Hit z Ryk)
 Przygotowanie: 

Makaron ugotować al dente. Na patelni lekko zarumienić cebulkę, dodać pokrojone w plastry pieczarki -podsmażyć. Dorzucić groszek i smażyć do miękkości. Na końcu dodać pomidora i przyprawić ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką.
Do naczynia żaroodpornego nałożyć makaron, ugotowane mięso i warzywa z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu posypać startym serem.
Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnia na 150 stopni. Przez 15 minut piec z przykrywką, później 10 minut bez.

Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. ach, uwielbiam takie zapiekanki, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetna zapiekanka :) Uwielbiam ten ciągnący się ser...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taka pyszną zapiekankę, tylko bez mięsa ^^

    OdpowiedzUsuń