Ale czy to musi oznaczać, że nie jest równie smaczne, sycące i zdrowe?
To jest taka dietetyczna, smakiem trochę odbiegająca wersja pizzy.
Wypiek jest naprawdę sycący! Warte spróbowania i ocenienia.
Mogę zatem śmiało polecić na obiad lub na kolację.
Pizza na twarogowym spodzie
Przepis
- 250g twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- przyprawy
Wszystkie składniki miksujemy, wykładamy na blachę, formuujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnia do 150 stopni na 20-25 minut. Co jakiś czas nakłuwamy patyczkiem.
- Po upieczeniu wyjmuje spód z piekarnika, smarujemy np. ketchupem.
- Posypujemy przyprawami (oregano, bazylia).
- Układamy dodatki - dajemy co chcemy (u mnie pół małej cukinii, kilka ugotowanych różyczek brokuła, 2 plastry szynki, pomidor, odsączony serek wiejski light- można dać zwykły ser, mozzarelle itp.
- Jeszcze raz wkładamy do piekarnia, ale tym razem do rozpuszczenia się sera, (ok. 10 minut).
SMACZNEGO!
Przepis nie jest mój, zapożyczony od Lekko i przyjemnie.
koniecznie muszę spróbować zrobić! :)
OdpowiedzUsuńmm , bardzo smaczna i zdrowa ta pizza , tylko takią bym zjadła ;d
OdpowiedzUsuńCo do owsianki to z reguły robię ją jednak rano, od samego początku. Dzień wcześniej zalewam ją jedynie w awaryjnych sytuacjach, gdy rano po prostu nie miałabym na to czasu.
OdpowiedzUsuń5 łyżek płatków owsianych zalewam (najczęściej) szklanką wody, w razie potrzeby słodzę stewią. To taki przepis podstawowy. Do tego rożne dodatki: owoce, konfitury, musy owocowe, bakalie, czekolada, budyń, jogurt, serek wiejski - wszystko, na co mam tylko ochotę :)