wtorek, 9 października 2012

Pizza na twarogowym spodzie

Dobra, a tak poważnie to nie wiem czy można to nazwać pizzą, bo właściwie w smaku zupełnie jej nie przypomina.
Ale czy to musi oznaczać, że nie jest równie smaczne, sycące i zdrowe
To jest taka dietetyczna, smakiem trochę odbiegająca wersja pizzy.


Wypiek jest naprawdę sycący! Warte spróbowania i ocenienia.
Mogę zatem śmiało polecić na obiad lub na kolację.

Pizza na twarogowym spodzie


     Przepis
  •  250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • przyprawy
Wszystkie składniki miksujemy, wykładamy na blachę, formuujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnia do 150 stopni na 20-25 minut. Co jakiś czas nakłuwamy patyczkiem.

  1. Po upieczeniu wyjmuje spód z piekarnika, smarujemy np. ketchupem. 
  2. Posypujemy przyprawami (oregano, bazylia). 
  3. Układamy dodatki - dajemy co chcemy (u mnie pół małej cukinii, kilka ugotowanych różyczek brokuła, 2 plastry szynki, pomidor, odsączony serek wiejski light- można dać zwykły ser, mozzarelle itp. 
  4. Jeszcze raz wkładamy do piekarnia, ale tym razem do rozpuszczenia się sera, (ok. 10 minut).


SMACZNEGO!


Przepis nie jest mój, zapożyczony od Lekko i przyjemnie.

3 komentarze:

  1. koniecznie muszę spróbować zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm , bardzo smaczna i zdrowa ta pizza , tylko takią bym zjadła ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Co do owsianki to z reguły robię ją jednak rano, od samego początku. Dzień wcześniej zalewam ją jedynie w awaryjnych sytuacjach, gdy rano po prostu nie miałabym na to czasu.
    5 łyżek płatków owsianych zalewam (najczęściej) szklanką wody, w razie potrzeby słodzę stewią. To taki przepis podstawowy. Do tego rożne dodatki: owoce, konfitury, musy owocowe, bakalie, czekolada, budyń, jogurt, serek wiejski - wszystko, na co mam tylko ochotę :)

    OdpowiedzUsuń