środa, 3 października 2012

Zupa mleczna z dynią



Dokładnego przepisu nie mam, zupkę robiłam wspólnie z babcią i wszystko robiłyśmy na oko.

  • ok. 0,5 kg miąższu dyni
  • litr mleka
  • odrobina soli 
Dynię pokroić w kostkę. Do garnka nalać mleko i wrzucić dynię, dodać szczyptę soli.
Gotować, aż dynia zupełnie zmięknie. Można to potraktować np. tłuczkiem, blenderem.

W domu zawsze podawano mi tą zupkę z zacierkami, ale ja jednak sobie je podarowałam i zjadłam z resztą makaronu pełnoziarnistego. Najlepszy jest taki malutki (literki, gwiazdki itp)

Zupa nadaje się zarówno na śniadanie jak i na kolację :) 
I na pewno zalicza do tych mniej kalorycznych.

3 komentarze:

  1. ooo, dyniowa zupa w słodkiej wersji :) jestem na tak!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba zrobię niedługo taką zupkę, nigdy nie jadłam zupy z dyni a ta mi się bardzo podoba ze względu na jej mleczność :)dynia została dodana do listy zakupów :) dzięki za inspirację kulinarną!

    OdpowiedzUsuń