piątek, 12 października 2012

Frytki z selera

Mnie naszła ochota na frytki, a babcia przyniosła seler z ogrodu.
I z takiego o to układu wyszły frytki z selera :-)
Czy dobre? Pewnie!
Jeśli ktoś lubi seler, wie, że jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż standardowe frytki z ziemniaków.

Są lekko chrupiące, większe kawałki są miękkie - super alternatywa!



Przepis:
  • 1 większy seler
  • pół łyżeczki oliwy
  • pół łyżeczki wody
  • przyprawy: łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki
Seler pokrojony w słupki, mieszamy z oliwą, wodą i przyprawami. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki, aby się przegryzło.
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 150 stopni, na termoobieg. Frytki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam te selerowe frytki :) Takie smaczne, a zdrowe i niskokaloryczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie frytki to ja chętnie zjem!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacja, świetna alternatywa dla standardowych fryciaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je! z domowym sosem czosnkowym- cudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne i zdrowe , takie frytki moge jeść ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler - ziemniak 1:1 ;-)

    Pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń